AKTUELNO

Uoči današnje proslave 105. godina od rođenja Kim II-Sunga, primećen je porast napetosti u regionu, kao i strah zapadnih zvaničnika da bi najveći nacionalni praznik te zemlje mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga. Vojska Severne Koreje zapretila je juče da će "nemilosrdno opustoštiti" SAD ukoliko odluče da napadnu tu zemlju.

Severna Koreja obeležila je 105. godina od rođenja svog osnivača Kim II-Sunga vojnom paradom u Pjongjangu, u trenutku kada rastu napetosti u regionu zbog nuklearnih i raketnih programa te zemlje.

Tokom parade Severna Koreja predstavila je, kako se čini i novu interkontinentalnu balističku raketu (IBCM).

Obučen u tamno odelo, severnokorejski lider Kim Džong-un izgledao je opušteno i smejao se sa saradnicima, dok je posmatrao veliku paradu povodom "Dana sunca" na glavnom trgu u Pjongjangu, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug

Kim se nije obratio hiljadama okupljenih vojnika i civila, ali je njegov bliski saradnik Čo Rjong-he ponovio da će Pjongjang reagovati na bilo kakvu provokaciju, naveo je AFP.

- Spremni smo da odgovorimo na sveopšti rat sveopštim ratom i spremni smo da uzvratimo nuklearnim napadima u našem stilu na nuklearne napade - upozorio je on.

Tokom parade, vojnici su marširali, a mogli su se videti i tenkovi, sistemi za lansiranje raketa i druge vrste naoružanja, dok su avioni u 105 formacija preletali iznad glava prisutnih.

Foto: Tanjug

Kako navodi Jonhap, pozivajući se na televizijske snimke, kamion s objektima nalik raketama prošao je kroz glavni gradski trg ispred severnokorejskog lidera Kim Džong-una ii drugih viskih zvaničnika komunističkog režima.

- Iako nije potvrđeno šta je unutra, postoje snažne indicije da je to nova IBCM Severne Koreje - navodi južnokorejska agencija.

Foto: Tanjug

Za razliku od nekih drugih parada, na ovoj nisu bili prisutni kineski zvaničnici. Kina je glavni saveznik Severne Koreje, ali se izjasnila protiv severnokorejskih raketnih i nuklearnih proba i podržala sankcije UN protiv te zemlje.

#Kim Džong-Un

#SAD

#Severna Koreja

#Vojska

'