AKTUELNO

Razorna eksplozija uništiala je veliki broj kuća i stanova, a šteta, prema prvim procenama, premašuje tri milijarde dolara!

Snažnu eksploziju u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 100, a povređeno više od 4.000 ljudi, izazvalo je veštačko đubrivo zaplenjeno sa ruskog teretnog broda pre šest godina, preneli su libanski mediji navodeći da je bez krova nad glavom u Bejrutu u ovom trenutku oko 300.000 ljudi!

Razorna eksplozija uništiala je veliki broj kuća i stanova, a šteta, prema prvim procenama, premašuje tri milijarde dolara!

Sada je, po svemu sudeći, otkrivno kako je došlo do eksplozije. Naime, ruski brod "Rhosus" pristao je u luku u Bejrutu pre šest godina zbog kvara, a bio je na putu za Afriku sa 2.750 tona đubriva na bazi amonijevog nitrata, objavila je libanska medijska kuća LBCI, ne otkrivajući u čijem je vlasništvu spomenuti brod.

Ruska medijska grupacija RBC javlja da je brod, koji je plovio iz gruzijske luke Batumi za Mozambik, u vlasništvu ruskog državljanina Igora Grečuškina, sa prebivalištem na Kipru.

Kako se navodi, nakon što je "Rhosus" pristao zbog kvara, Grečuškin je napustio brod, a da nije isplatio posadu, tvrdi RBC, pozivajući se na članove posade.

Prema LBC-iju, opasni teret je potom iskrcan u skladište gde je ostao godinama, prenosi portal Index.

Sada je objavljeno da su radnici zavarivali rupu na skladištu kako bi sprečili krađu što je najpre izazvalo požar koji se proširio i dim je bio vidljiv u celom Bejrutu.

Na lice mesta su izašli vatrogasci koji su gasili požar, ali su se u jednom trenutku stvorili uslovi za eksploziju celokupnog skladišta što je zabeležilo više desetina građana svojim kamerama i telefonima.

Vazdušni udar posle eksplozije polomio je prozore na većini zgrada u širem centru Bejruta, odnosno u području oko luke, a osetio se i na 240 kilometara udaljenom Kipru, u Limasolu, koji more deli od Bejruta.

#Eksplozija

#bejrut