AKTUELNO

Južnokorejsko tužilaštvo je danas uhapsilo lidera tajne verske sekte u okviru istrage o navodima da je ta organizacija ometala vladin odgovor na krizu oko korona virusa nakon što su se hiljade vernika inficirale u februaru i martu.

Tužilaštvo u gradu Suvaon ispituje 88-ogodišnjeg Li Man-hea, predvodnika Šinčeondji Hristove crkve, zbog optužbi da je ta crkva skrivala neke članove i prijavljivala manji broj ljudi na skupovima da bi zaobišla propise o karantinu.Sud je ranije danas odobrio hapšenje Lija zbog bojazni da bi mogao uticati na svedoke i manipulisati dokazima.Li i njegova crkva su postojano negirali optužbe i tvrdili da saradjuju sa nadležnim organima. Portparol crkve je izjavio da će crkva učiniti sve što je u njenoj moći da bi se "instina jasno pokazala pred sudom".

Više od 5.200 slučajeva zaraze korona virusom u Južnoj Koreji, od ukupno preko 14.300, povezano je sa Šinčeondji Hristovom crkvom. Ogranak crkve u gradu Daegu je bio najveće žarište zaraze od kako je broj inficiranih dostigao vrhunac u februaru.

#Hapšenje