AKTUELNO

Island je u četvrtak ponovo uveo ograničenja na javna okupljanja nakon što su otkrivena najmanje dva nova žarišta infekcije u zemlji, saopštila je vlada te zemlje.

"Mere koje sada uvodimo treba da imaju za posledicu da nas poštede potrebe za drastičnijim ograničenjima", rekla je premijerka Katrin Jakobsdotir, prenosi Rojters.

Mere, koje ograničavaju javna okupljanja na 100 ljudi i ponovo uspostavljaju pravilo držanja udaljenosti od dva metra, usledila su samo nedelju dana nakon što je vlada najavila dalje ublažavanje ograničenja, poput omogućavanja okupljanja do 1.000 ljudi.

Island je imao veliki uspeh u suzbijanju epidemije korona virusa od marta, zbog agresivnih testova i strategije praćenja virusa. Vulkansko ostrvo je izbeglo potpuno zatvaranje zemlje, mada je nekim školama i preduzećima naredilo da se zatvore i postave ograničenja za okupljanja.

Sveukupno je na Islandu potvrđeno 1.872 slučaja kovid-19, od kojih je 39 trenutno izolovano sa aktivnom infekcijom. Prema podacima vlade, njih deset je umrlo.

Nove mere stupaju na snagu 31. jula, saopštila je vlada.

#Island

#koronavirus