AKTUELNO

Cilj posete američkog državnog sekretara Moskvi je da se održi komunikacija sa ruskim zvaničnicama.

Sjedinjene Američke Države i Rusija su se dogovorile da zajedno rade na međunarodnoj istrazi o eventualnom hemijskom oružju upotrebljenom u Siriji, prenosi AP.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je , nakon razgovora sa ruskim predsednikom Putinom kojima je prisustvovao i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, da postoji nizak nivo poverenja između Moskve i Vašingtona.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

- Veoma je nizak poverenja između dve države - rekao je Tilerson na konferenciji za novinare posle razgovora i dodao da dve najveće nuklearne sile na svetu ne mogu da imaju ovakve odnose.

Tilerson je rekao da će biti formirane radne grupe koje će raditi na unapoređivanju američko-ruskih odnosa i utvrđivanju problema.

Lavrov je rekao da su se Moskva i Vašington dogovorili da je potrebno da UN istraže eventualno korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

On je rekao da Rusija smatra da nema potrebe usvajati rezoluciju SN UN o napadu u Siriji dok se ne okonča istraga.

Ruški sef diplomatije je naveo da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da obnovi vojnu vruću liniju sa SAD, ukoliko se Vašington fokusira na borbu protiv Islamske države i drugih ekstremističkih grupa.

Tilerson i Lavrov sastali su se danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a sastanak je trajao gotovo dva sata kako bi razmotrili da li mogu da poprave međusobne odnose, navodi američka novinska agencija.

Do susreta Putina i Tilersona je došlo nakon mnogih neizvesnosti, a Peskov je ranije danas izjavio da će Putin primiti šefa Stejt departmenta i Lavrova ukoliko oni budu smatrali razumnim da ga brifuju o ishodu svojih današnjih razgovora, preneo je TASS.

#Moskva

#Rusija

#SAD

#Sergej Lavrov

'