AKTUELNO

Nekoliko hiljada demonstranata ponovo se večeras okupilo u Jerusalimu ispred rezidencije premijera Benjamina Netanjahua, optuženog za korupciju, zahtevajući njegovu ostavku.

Protesti su eskalirali u proteklim nedeljima protiv "korupcije vlade" i povremeno prerastali u nasilne sukobe sa policijom.Demonstranti takodje osudjuju ono što smatraju lošim odgovorom premijera na pandemiju korona virusa i njegove, kako kažu, "napade na demokratiju".Oni zahtevaju da Netanjahu koji je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja i mito u jednom od njih, podnese ostavku.

Takodje kritikuju zakon usvojen prošle nedelje koji daje posebna ovlašćenja vladi da se bori protiv širenja zaraze novog virusa sve do juna 2021. godine ograničenjem parlamentarne kontrole, preneo je AFP.Tokom proteklih nedelja nekoliko hiljada Izraelaca demonstriralo je i u Tel Avivu i drugim gradovima širom zemlje zbog krize nastale usled pandemije.Pošto je uspešno odgovorio na širenje pandemije u martu i aprilu Izrael je sada jedna od zemalja gde broj zaraženih najbrže raste.

U prethodnim protestima policija je rasterivala demonstrante vodenim topovima povredivši nekolicinu.Večeras su se stotine demonstranata prvi put okupile i ispred Netanjahuove kuće i u primorskom gradu Cezareji.Izraelski mediji navode da se danas demonstriralo i u Tel Avivu i na autoputevima širom zemlje.

Netanjahu je večeras kritikovao izraelski TV Kanal 12 što izveštava o demonstracijama, optuživši ga da ih podstiče i da je postao "ruka propagande levičara anarhista (u cilju) da se sruši desničarska vlada i njen lider".Vlada Izraela se kritikuje jer je prebrzo ukinula restrikcije ne bi li oživela ekonomiju i što sada nije u stanju da zaustavi širenje zaraze.U Izraelu je zvanično više od 60.000 ljudi testirano pozitivno na korona virus, a 455 osoba je preminulo.

Više od hiljadu slučajeva zaraze beleži se svakodnevno.Mnogi Izraelci koji su ostali bez posla ili manje zaradjuju zbog pandemije optužuju vladu da nije uradila dovoljno da im pomogne.

#Jerusalim