AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države pozvale su Tursku da sačuva Aja Sofiju i ponovile da su razočarane odlukom turske vlade da promeni njen status iz muzeja u džamiju.

"SAD pozivaju vladu Turske da sačuva nasleđe ove izuzetne građevine i njenu nenadmašnu sposobnost, tako retku u savremenom svetu, da služi čovečanstvu kao preko potreban most između ljudi različitih vera, tradicija i kultura", navodi se u saopštenju Stejt departmanta za grčki portal Helas Džurnal.

Turska vlada, kako se konstatuje, obavezala se da će očuvati i istorijsku versku ikonografiju Aja Sofije i osigurati slobodan pristup svim posetiocima, prenosi ANA. Aja Sofija kao pravoslavna crkva slušila je 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula ove godine poništio tu odluku i Aji Sofiji je vraćen status džamije gde je danas održana prva molitva posle 86 godina. Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESKO-vu listu svetske kulturne baštine.

#Aja Sofija