AKTUELNO

Nekoliko desetina Grka "u žalosti" sa grčkim zastavama i slikama Bogorodice večeras se okupilo u Atini i Solonu na molitvi i protestu pošto je zdanje Aja Sofija u Istanbulu pretvoreno u džamiju gde je čitana i prva muslimanska molitva.

U celoj Grčkoj danas su se oglasila zvona na pravoslavnim crkvama, dok su zastave spuštene na pola koplja kako bi osudili pretvaranje nekada crkve Svete Sofije u džamiju.Arhiepiskop Grčki Jeronimus Drugi ocenio je to kao "nečasni čin" koji "prlja" bivšu vizantijsku crkvu. "Danas je dan žalosti za celo hrišćanstvo", rekao je on i dodao da crkva Svete Sofije predstavlja "simbol vere" hrišćana.Nekoliko hiljada muslimana danas je prisustvovalo prvoj molitvi od kada je zdanje pretvoreno u džamiju.

Državni savet, najviši upravni sud Turske, presudio je 10. jula u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je odmah posle te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju.Crkva Svete Sofije je sagradjena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.

#Aja Sofija