AKTUELNO

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da će SAD postati aktivnije na Arktiku kako bi se suprostavile rastućem ruskom uticaju i sprečile pokušaje Kine da se umeša u taj region.

Tokom kratke posete Danskoj, Pompeo je pozdravio ponovno otvaranje konzulata SAD u samoupravnoj autonomnoj teritoriji pod suverenitetom danskog kraljevstva Grenlandu i najavio novi sporazum o saradnji sa Farskim ostrvima, drugom danskom teritorijom u severnom Atlantiku, koji će uključivati održivo ribarstvo i pojačan komercijalni angažman, preneo je AP.

"Novi je dan za Sjedinjene Američke Države na Grenlandu'', rekao je Pompeo novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa danskim ministrom spoljnih poslova Jepeom Kofodom.

Američki konzulat u Nuku ponovo je otvoren u junu, nakon više decenija, a to je privuklo pažnju zvaničnika zbog interesovanja američkog predsednika Donalda Trampa za kupovinu Grenlanda, koji je izbio na površinu prošle godine.

Kofod je rekao da ideja o američkoj kupovini Grenlanda, koju su odbacili i ismejali i grenlandski i danski zvaničnici, nije pokrenuta u razgovorima.

"O tome se razgovaralo prošle godine, to nije bilo na stolu'', rekao je on.

U razgovoru sa danskim premijerom Meteom Frederiksenom, kao i liderima Grenlanda i Farskih ostrva, Pompeo je rekao da je naglasio važnost energetske nezavisnosti, posebno od Rusije.

#Majk Pompeo