AKTUELNO

Sirijska vojska saopštila je da su snage za protivvazdušnu odbranu te zemlje reagovale na izraelske vazdušne napade na jugu Damaska, u kojima su ranjena sedmorica vojnika.

 U napadima je, kako navodi, pričinjena i materijalna šteta. Državni mediji preneli su da su snage sirijske protivvazdušne odbrane presrele "neprijateljske mete" iznad Damaska, navodi Rojters. 

Stanovnici Damaska kažu da su snažne eksplozije potresle taj grad i da su čuli da ih je bilo najmanje četiri, prenosi AP. Nije poznato šta su bile mete napada. 

Vazdušni napadi, do kojih je došlo nešto pre 22 sata po lokalnom vremenu, trajali su više od 15 minuta. 

Vojni zvaničnik, koga citiraju sirijski državni mediji, rekao je da su napad izveli izraelski avioni koji su poleteli sa Golanske visoravni, koja je u posedu Izraela od Šestodnevnog rata sa Sirijom 1967. godine. 

Prema navodima neimenovanog zvaničnika, snage protivvazdušne odbrane oborile su većinu raketa. Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Velikoj Britaniji, saopštila je da su, kako se sumnja, izraelski napadi bili usmereni na snage vlade i položaje iranske milicije. Izrael nije komentarisao te navode, ali se veruje da je izveo mnoštvo napada na pripadnike iranske vojske u Siriji. 

U poslednja dva meseca, Sirija je optužila Izrael za najmanje osam vazdušnih napada na njenoj teritoriji.

#Odgovor

#Sirija

#Vojska