AKTUELNO

Slovenija bi trebalo da sprovede penzione i reforme radnog zakonodavstva, da smanji barijere za konkurenciju i strana ulaganja i da nastavi sa procesom privatizacije, ocenila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Predstavljajući istraživanje OECD-a o Sloveniji, na virtulenoj konferenciji, generalni sekretar te organizacije Anhel Gurija rekao je da bi mala alpska zemlja trebalo takođe da poveća rast produktivnosti, prenosi Rojters.

Slovenija se, prema njegovim rečima, dobro nosi sa pandemijom korona virusa, ali su joj potrebne ekonomske reforme kada kriza Kovid-19 bude prevaziđena.

"Sada je od vitalnog značaja da se ostane na koloseku, da se bude spreman za pružanje dalje podrške tamo gde je to potrebno za zanavljanje rasta, a zatim da se nastavi sa merama za rešavanje dugoročnog ekonomskog izazova starenja stanovništva", rekao je Gurija.

OECD je preporučio Slove niji da podigne starosnu granincu za penzionisanje na 67 godina i da eventualna buduća povećanja te granice veže za očekivano produženje životnog veka. Slovenci trenutno mogu da se penzionišu sa 60 godina života.
OECD je takođe naveo da bi Slovenija trebalo da poboljša efikasnost javnog zdravstvenog sistema i da poveća fleksibilnost svog tržišta rada.

Istovremeno je preporučio smanjenje poreza na rad i podizanje poreza na imovinu, te pozvao na jačanje korporativnog upravljanja u državnim firmama.

OECD je potvrdio svoju junsku prognozu o padu slovenačkog BDP-a ove godine od 7,8 procenata, i rastu u narednoj godini za 4,5 posto, pod uslovom da ne bude velikog drugog talasa infekcija virusom Kovid-19.

Ministar rada Janez Cigler Kralj rekao je na konferenciji da Slovenija namerava da nađe načine kako da starije zadrži na tržištu rada, ali nije precizirao kada će starosna granica za penzionisanje biti povećana, navodi britanska agencija.

#OECD

#Slovenija