AKTUELNO

Novi most u italijanskom lučkom gradu Đenova, na mestu starog koji se urušio pre oko dve godine kada je odneo 43 života, biće otvoren za saobraćaj početkom avgusta, saopšteno je danas.

Gradonačelnik Đenove Marko Buči izjavio je danas da je u toku statičko testiranje mosta i da "nema prepreka" za otvaranje mosta u periodu od 1. do 5. avgusta, javili su italijanski mediji.

Testitanje je počelo u nedelju kada je preko mosta prešlo 56 teretnih vozila, a očekuje se da će ispitivanje trajati ukupno šest dana.

Višemesečne radove na novom mostu u Đenovi nije obustavila ni pandemija virusa kovid-19.

Most je projektovao slavni italijanski arhitekta Renco Pjano poreklom iz Đenove, koji se dobrovoljno ponudio za rad na projektu.

U jakoj oluji koja je pogodila Liguriju na severu Italije i glavni grad tog regiona Đenovu 14. avgusta 2018. godine urušio se most, a u nesreći su poginule 43 osobe, što je pokrenulo pitanje bezbednosti mostova širom Evrope.

Zbog te nesreće nedavno je postignut dogovor koji predviđa postepeno istupanje grupe Beneton iz upravljanja autoputevima, a država će preuzeti rukovođenje kompanijom Autostrade.

#Đenova