AKTUELNO

Kako saznaju antiterorističke bezbednosne službe, mnoge evropske države treba da se čuvaju od napada islamskih džihadista u ovoj godini.

Visoki zvaničnik francuskih bezbednosnih službi, koji je želeo da ostane anoniman, objasnio je da islamski teroristi pripremaju istovremene napade, istog dana u više zemalja na više mesta.

- Mi znamo da teroristi rade na tom paklenom planu-  dodao je ovaj izvor, rekavši da takva saznanja imaju službe bezbednosti više država u EU.

Žurnal di dimanš prenosi takođe izjave turskih vlasti da su se teroristi  Islamske države Iraka i Sirije pripremali za Novu godinu, što je srećom osujećeno. Pripremali su napade na velike evropske gradove u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, kao i u Ankari.

Pošto su neki od terorista 30. decembra uhapšeni, vlasti su u jednom računaru otkrile podrobna uputstva za napade.

Francuske službe bezbednosti takođe ukazuju da veliku zabrinutost izaziva činjenica da su nedavno uhapšeni islamski teroristi koji su u Evropu uspeli sračunato da se vrate iz zemalja džihada.

Ranije je, kako je objašnjeno, bila reč o pojedincima koji su se vraćali iz zemalja džihada zato što su shvatili da su prevareni, ili nisu pristajali na zverstva na koja su ih tamo terali, a sad se vraćaju mladi džihadisti Evropljani koji to svesno čine pošto su od Islamske države Iraka i Sirije obučeni i opremljeni.

-Oni su snabdeveni lažnim dokumentima, govore jezike evropskih zemalja, znaju mesta i gradove, imaju oružje... Mi mnoge od njih hapsimo, ali, istini za volju, broj njih koji pristižu prevazilazi naše mogućnosti da ih sve otkrijemo, dodaju ovi izvori.

Žurnal di dimanš prenosi i izjavu bivšeg analitičara francuskih antiterorističkih službi DGSE Iva Trotinjona agenciji AFP koji navodi da su džihadisti to već neuspešno pokušali da učine i ranije, posebno u avgustu 2010. kad su se njihove grupe spremale da dođu preko istočne Evrope, preuzmu skriveno oružje i opremu za atentate.

-To je sprečeno zahvaljujući američkim službama bezbednosti koje su preventivnim udarima dronovima u Avganistanu i Pakistanu uništili centre gde su se spremali ovi napadi- naglasio je ovaj francuski izvor.

Stručnjak za antiterorizam Iv Trotinjon naglasio je da je pokolj koji su islamski džihadisti počinili 13. novembra u Parizu pokazao da se to može organizovati s teroristima koji nemaju posebno visok operacioni nivo.

Žurnal di dimanš kao posebno upozoravajuću opasnost navodi i saznanja bezbednosnih službi da se 220 žena i devojaka, francuskih islamista sada nalazi u redovima terorističke Islamske države Iraka i Sirije.

Prema izveštaju radio stanice Frans enter, "Islamska država je u svoje redove uvrstila i prostitutke s ciljem da od njih stvori tvrdo jezgro islamističkih ženskih boraca.

Autor: D. Jovanović

'