AKTUELNO

Zvanični Tviter nalozi milijardera, političara i najvećih svetskih kompanija bili su meta do sada neviđenog napada još uvek nepoznatnog počinioca.

"Uplatiš hiljadu dolara, vrate ti dve hiljade, ali samo u narednih pola sata i to zato što su se multimilijarderi odobrovoljili."

Tako je izgledala sreda popodne na Tviteru kada su se na zvaničnim nalozima Bila Gejtsa, Ilona Maska, Džefa Bejzosa, Džoa Bajdena, Baraka Obame, Majka Blumberga, Epla, Ubera i mnogih drugih pojavile neverovatne poruke.

Foto: Tanjug AP/Michael Sohn

"Vreme je za darivanje", "zbog kovida se osećam darežljivo", "vraćamo zajednici" tako su počinjali postovi u kojima su se korisnici Tvitera pozivali da na bitkoin račun uplate hiljadu dolara kako bi za pola sata duplirali sumu.

- Ovo je težak dan za Tviter - napisao je prvi čovek kompanije Džek Dorsi na svom nalogu kasno sinoć navodeći da programeri neprekidno rade na ispravljanju greške koja je omogućila ovaj propust.

Tviter je odmah isključio sve zvanične naloge obeležene plavim kružićem sa znakom štrikliranja, a ponovo su postali aktivni nekoliko sati kasnije. 

Zvanični odnosno potvrđeni nalozi garantuju da njima upravlja osoba ili kompanija koja se predstavlja te se sadržaju naloga može verovati kao zvaničnoj izjavi.

U slučaj se uključio FBI, a prema dosadašnjim saznanjima iza napada stoji najverovatnije hakerska grupa "kripto za zdravlje" (cryoptoforhealth), koja je preuzela odgovornost na svom Instagram nalogu navodeći da je u pitanju "dobrotvrorni napad" i da je sav novac koji su naivni korisnici uplatili otišao "na pravo mesto".

Ne zna se koliko je korisnika naselo na prevaru, ali je izvesno da ih ima.

Javno dostupni podaci o trgovini bitkoina zabeležili su da je put novčanika navedenog u poruci otišlo najmanje sto hiljada dolara.

#Bil Gejts

#hakeri

#hakovanje