AKTUELNO

Šest osoba je poginulo, a devet je u bolnicama zbog velikog šumskog požara na istoku Ukrajine, objavile su noćas vlasti.

Požar je počeo u ponedeljak u Luganskoj oblasti, čiji je deo u rukama proruskih separatista, i brzo se proširio na oko 100 hektara. Pošto je istog dana lokalizovana, vatra se znatno pojačala u utorak zbog naleta vetra i temperature od 38 stepeni.Vatra je stigla do sela Smoljaninove i izgorelo je više od 120 kuća u okolini, kažu vlasti koje evakuišu stanovnike.Ali neki stariji ljudi odbijaju da odu govoreći spasiocima: "Ovde smo se rodili, ovde ćemo i umreti".

U oblast požara je upućeno više od hiljadu vatrogasaca, spasilaca i pripadnika Nacionalne garde, i dva vatrogasna avona.Predsjednik Volodimir Zelenski sazvao je sastanak ministra i drugih zvaničnika.Proletos su neviđeni šumski požari opustošili više od 66.000 hektara u zabranjenoj zoni oko elektrane u Černobilju, na severu Ukrajine, gde se 1986. godine dogodila najteža nuklearna katastrofa u svetu.Ukrajina je poslednjh dana pogođena vrelim talasom, uključujući i Lugansku oblast, što je moglo pogodovati najnoijem požaru.Naučni modeli predviđaju da će promene klime dovesti do toplotnih talasa, oluja ali i sve češćih prirodnih požara.

#Vatrogasci