AKTUELNO

Zbog složene epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa kovid-19 državljani Srbije do daljeg neće moći da idu u Rumuniju.

U ovu državu, članicu Evropske unije (EU) mogu da uđu samo državljani Rumunije koji se nalaze van države-matice, kao i državljani ostalih zemalja koje su članice EU i Evropskog ekonomskog prostora s prebivalištem u Rumuniji.

Kada je reč o državljanima Srbije, u Rumuniju mogu da uđu samo oni koji su u braku sa državljanima, odnosno državljankama Rumunije, članovi porodice rumunskih državljana, oni koji imaju dugotrajni boravak u ovoj evropskoj zemlji ili oni koji odlaze u Rumuniju na lečenje, s tim što je neophodno da na rumunskim graničnim prelazima pokažu medicinsku dokumentaciju kojom je potvrđen razlog njihovog putovanja. Ulazak je dozvoljen i diplomatskom i konzularnom osoblju, osoblju međunarodnih organizacija, vojnom osoblju i osoblju koje može da pruži humanitarnu pomoć.

Bez obaveznog karantina, u Rumuniju mogu da odu državljani Austrije, Bugarske, Češke, Kipra, Hrvatske, Estonije, Finske, Grčke, Irske, Islanda, Italije, Letonije, Islanda, Litvanije, Nemačke, Francuske, Švajcarske, Malte, Lihtenštajna, Norveške, Slovačke, Slovenije i Mađarske. Oni se nalaze u takozvanoj zelenoj zoni i ne moraju da provedu u karantinu 14 dana ukoliko nemaju nijedan simptom koji ukazuje na zarazu virusom korona.

Nacionalni institut za javno zdravlje Rumunije, uz saglasnost Nacionalnog komiteta za vanredne situacije, propisalo je obavezan karantin u trajanju od 14 dana državljanima drugih zemalja koje se nalaze na „žutoj listi“, kao i članovima porodica u Rumuniji gde će boraviti. Lica koja ne budu poštovala karantinske mere biće smeštena u institucionalizovani karantin u trajanju od 14 dana, i dužna su da snose troškove smeštaja i ishrane tokom boravka u karantinu koji obezbeđuje država. Ne postoji negativan test na Covid-19 koji strance koji uđu na teritoriju Rumunije tokom pandemije oslobađa samoizolacije.

Do danas, u Rumuniji je potvrđeno 29.223 slučaja osoba zaraženih korona virusom, a preminulo je 1.768 sa dijagnozom Covid-19. Od početka pandemije testirane su 771.482 osobe.

#Rumunija

#koronavirus