AKTUELNO

Liban je danas bio domaćin godišnjeg muzičkog festivala u drevnom gradu Balbeku na severoistoku, prvi put bez publike u vreme pandemije korona virusa i ekonomske krize bez presedana u zemlji.

Medjunarodni festival Balbek osnovan je 1956, a ove godine su ga prenosile lokalne i regionalne TV stanice i emitovan je uživo na društvenim mrežama u nastojanju da se širi "jedinstvo i nada", kako su rekli organizatori. ;Predsednica festivala Najla de Freidž rekla je da nije bilo moguće dovesti 2.000 do 3.000 ljudi u Balbek zbog predostrožnosti usred pandemije pa je zato odlučeno da se Balbek donese u domove.Na veb sajtu festivala je navedeno da je to jedan od prvih kulturnih dogadjaja na Bliskom istoku posle uvodjenja restrikcija zbog kovida 19.

Današnji koncert je održan u Hramu Bahus ispred šest stubova preostalih od hrama Jupiter. Te ruševine potiču iz drugog i trećeg veka. ;Liban trenutno potresa ozbiljna ekonomska i finansijska kriza koja je pogoršana tokom poslednjih meseci zbog restrikcija.

Finansijska kriza potiče iz decenija sistematske korupcije i lošeg upravljanja od strane vladajuće libanske elite za koju kritičari kažu da odbija reforme uprkos protestima širom zemlje koji su izbili u oktobru prošle godine i ekonomije čije se stanje stalno pogoršava. ;Iako je nedostatak publike novina festival se suočio sa jazom od 23 godine tokom gradjanskog rata u Libanu. Obnovljen je 1997. i bio domaćin nastupa svetski poznatih umetnika, uključujući francuskog pevača Šarla Aznavura, engleskog muzičara Stinga i Francuza Džona Holideja 2003.

Godine 2006. tokom ; jednomesečnog rata izmedju Izraela i ekstremističkog Hezbolaha takodje nije bilo festivala. U Balbeku je uporište Hezbolaha ali taj grad i dalje privlači turiste

#koncert