AKTUELNO

Američke države Florida i Teksas, u kojima je poslednjih nedelja zabeležen značajan porast obolelih od koronavirusa - u subotu su prijavile rekordan ukupan broj novoobolelih građana - 20.000.

U državi Florida broj prijavljenih slučajeva dostigao je u subotu rekordnih 11.458, objavio je tamošnji Sekretarijat za zdravstvo - ukazujući da je drugi put, u poslednja tri dana, broj novoobolelih premašio 10.000 u okviru dvadeset četiri sata, javila je agencija Rojters. 

Šest dana zaredom u državi Teksas beleži se porast broja građana smeštenih na bolničko lečenje, ukupno 7.890, od čega je njih 238 hospitalizovano u poslednja 24 sata. Severna Karolina i Južna Karolina, Tenesi, Aljaska, Misuri, Ajdaho i Alabama rekordne podatke o novoobolelim građanima prijavili su u petak. 

Te brojke veće su od bilansa koji je prijavila bilo koja od evropskih zemalja tokom vrhunca pandemije na sopstvenoj teritoriji, izvestio je Rojters. 

Poređenja radi, u državi Njujork, epicentru pandemije u Sjedinjenim Državama prethodnih meseci, u bolnicu je u subotu prebačeno ukupno 844 pacijenta - mnogo manje od skoro 19.000 pacijenata koji je na bolničkom lečenju bilo u punom zamajcu pandemije. 

U poslednjih sedam dana jedanaest americkih država beleži dvocifreni procentni rast potvrđenih novih slučajeva. To su Arizona, Forida, Nevada , Južna Karolina, Alabama, Teksas, Misisipi, Džordžija, Ajdaho, Kanzas i Juta, prenosi Glas Amerike. 

Prema podacima američkog univerziteta "Džons Hopkins", ukupan broj obolelih građana od korona virusa u SAD iznosi 2,8 miliona. Od posledica te bolesti preminulo je skoro 130.000 građana.

#Florida

#SAD

#Teksas

#koronavirus

#zaraženi