AKTUELNO

Broj Amerikanaca koji su prvi put podneli zahtev za dobijanje državne pomoći za nezaposlene porastao je prošle nedelje iznad očekivanja, jer je ponovno rasplamsavanje korona infekcija pojačalo pritisak na privredu te zemlje.

Američko Ministarstvo rada je saopštilo danas da je proišle nedelje podneto 1,42 miliona zahteva za dobijanjem državne pomoći za nezaposlenost, prenosi CNBC.

 Ovo je 15. uzastopna nedelja kako broj tih zahteva premašuje jedan milion. 

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su manje povećanje, tipujući da će broj zahteva dostići maksimalno 1,38 miliona u sedmici završenoj 27. juna.

 Vašington post piše da je Kancelarija za statistiku tržišta rada saopštila da stvarna stopa nezaposlenosti iznosi 12,1 procenata, što je za jedan procentni poen iznad zvanične cifre koju je prethodno objavila.

 List napominje da je prošlog meseca stopa nezaposlenosti veštački smanjena sa 16,3 procenta na 13,3 posto, jer su, kako je objašnjeno, anketari prilikom anketiranja ljudi o njihovom radnom statusu grešili u klasifikaciji, budući da mnogim Amerikancima nije jasno da li su zaista otpušteni ili su samo privremeno poslati kući. 

Bez obzira na to, zvanična stopa nezaposlenosti u SAD i dalje je jedna od najviših koje je država zabeležila od perioda Velike depresije, zaključuje Vašington post.

#SAD

#naknada