AKTUELNO

Kazahstanske vlasti saopštile su danas da ponovo uvode dvodnedeljni karantin zbog epidemije korona virusa i ta mera stupa na snagu šest nedelja posle ublažavanja prethodnih mera ograničenja.

Predsednik Kasim-Džomart Tokajev napisao je na Tviteru da je vlada predstavila plan za ponovno uvodjenje karantina od 5. jula za period od 14 dana.

Tokajev je dodao da će karantin biti produžen ukoliko to bude bilo potrebno.U Kazahstanu je povećan broj zaraženih posle ublažavanja mera zabrane kretanja.

U toj zemlji je prijavljeno više od 41.000 inficiranih od kojih je 188 umrlo. Pre ublažavanje mera, u Kazahstanu je početkom juna bilo oko 11.000 zaraženih korona virusom.

Tokajev, koji je zatražio od lokalnih vlasti da obezbede lekove i krevete u bolnicama, kritikovao je gradonačelnike da nisu uložili dovoljno napora u borbi protiv korona virusa.

Iako su zvaničnici ovih dana tvrdili da je situacija pod kontrolom, lekari su se pobunili navodeći da je zdravstveni sistem opterećen.

Predsednik Kazahstana je prošle nedelje bez objašnjenja smenio ministra zdravlja Eljana Birtanova, koji je sam inficiran korona virusom. ;U drugim bivšim sovjetskim republikama, Ukrajini, Azerbejdžanu i Jermeniji, takodje je povećan broj zaraženih posle ukidanja karantina.

#Karantin

#Kazahstan