AKTUELNO

Ambasada Italije u Beogradu saopštila je danas, da na osnovu preporuka Saveta Evropske unije odobrenih 30. juna, ministar zdravlja Republike Italije Roberto Speranca usvojio početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru.

Od danas nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju (ulazak je prethodno bio omogućen samo u posebnim slučajevima). Nije više potrebno obrazložiti razloge putovanja.

- I dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana. Ove mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj "zelenoj listi", koju je juče odobrio Brisel (obuhvaćena je i Srbija). Ove mere, koje stupaju na snagu danas, biće ponovo razmotrene za 14 dana - navedeno je u saopštenju.

Kao što je izjavio ministar zdravlja Speranca: “situacija na globalnom nivou je i dalje veoma složena. Ne smemo dozvoliti da žrtve koje su Italijani podneli poslednjih meseci postanu uzaludne”.

Za ulazak u Italiju biće potrebno popuniti formular koji će, uz sve druge korisne informacije, uskoro biti dostupan kako na sajtu Ambasade tako i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

#Italija

#Putovanja

#Srbija

#grania

#koronavirus