AKTUELNO

Venecuela će povećati broj poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini za dve trećine na 277 u periodu između 2021. i 2026. godine, saopšteno je iz Nacionalnog izbornog saveta ove zemlje, uoči izbora koji bi trebalo da se održe u toku ove godine, a za koje opozicija tvrdi da neće biti fer.

 Indira Alfonso predsednica Nacionalnog izbornog saveta je za državnu televizuju rekla da je povećanje broja poslanika neophodno zbog povećanja broja političkih partija koje će učestvovati na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, prenela je agencija Rojters.

 Narodna skupština Venecuele trenutno ima 167 poslanika, a u narednom sazivu ovaj broj biće povećan na 277. 

Sadašnju predsednicu Nacionalnog izbornog saveta je na tu funkciju postavio Vrhovni sud blizak Maduru, kao i još četiri člana ovog tela, što je izazvalo kritike opozicije koja ove poteze tumači kao pokazatelje da predstojeći izbori neće biti fer. 

U tom svetlu opozicija tumači i smenjivanje lidera dve ključne opozicione partije, na čije su mesto postavljeni političari optuženi da su tajni saveznici vladajuće Socijalističke partije.  

Parlamentarni izbori trebalo bi da se održe do kraja godine, ali Nacionalni izborni savet još uvek nije objavio tačan datum. 

Opozicija je tokom prošlih pet godina držala većinu poslaničkih mesta, a bilo kakav gubitak kontrole nad skupštinom zakomplikovao bi položaj Huana Gvaida, koji je prepoznat kao legitimni lider Venecuele od strane desetina zapadnih zemalja.

#Venecuela

#parlament