AKTUELNO

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je u kontaktu sa međunarodnim partnerima da bi se utvrdio potencijalni odgovor na novi kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu.

Kineski parlament je tajno usvojio važan zakon o bezbednosti koji ograničava osnovne slobode Hongkonga i ovlašćuje izvršnog direktora da imenuje sudije za slučajeve po tom zakonu, objavili su "Saut Čajna morning post" i BBC.

U svojim najsnažnijim primedbama po tom pitanju do danas, Fon der Lajenova je rekla da EU sada pokušava da uskladi odgovor nakon poziva iz Evropskog parlamenta da deluje.

"Zaista smo dosledno saopštili da će Kina rizikovati vrlo negativne posledice ako nastavi sa ovim zakonom, uključujući poslovno poverenje, kinesku reputaciju, percepciju javnosti u Hongkongu i na međunarodnom nivou", rekla je ona na konferenciji za štampu posle virtuelnog samita sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom.

Foto: Tanjug AP/Vincent Yu

Prema njenim rečima, mnogi širom Evrope, uključujući i Evropski parlament, dali su slična saopštenja.

"Dakle, mi ostajemo u kontaktu sa našim međunarodnim partnerima po ovom pitanju i pažljivo ćemo obratiti pažnju kako da odgovorimo", istakla je Fon der Lajen, preneo je briselski portal Politiko.

Na pitanje da li će Evropska komisija (EK) slediti poziv Evropskog parlamenta da tuži Kinu pred Međunarodnim sudom pravde ili da li razmatra druge radnje poput zabrane izvoza tehnologije koja može biti upotrebljena u mirovne ili vojne svrhe u Hongkong, Fon der Lajen je rekla da će EK zaista pomno proceniti sledeće korake.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da Briselu potrebna snažna koordinacija sa svim zemljama članicama da bismo videli šta ćemo uraditi u bliskoj budućnosti.

#Hongkong

#Ursula fon der Lajen

#evropska unija