AKTUELNO

Saudijski i američki zvaničnici pozvali su u ponedeljak na nastavak embarga na uvoz oružja u Iran, upozorivši da bi njegovo ukidanje loše uticalo na regionalnu bezbednost, pogotovo na Jemen, gde Iran, kako tvrde, naoružava pobunjene Hutije.

Ukidanje embarga će "ohrabriti" Teheran i možda podstaći trku u naoružavanju na Bliskom istoku, rekao je u Rijadu američki izaslanik za Iran Brajan Huk na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom saudisjke diplomatije Abdelom al Džubeirom.

"Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija to ne može da prihvati", dodao je Huk, prenosi Rojters.

Saudijski zvaničnici su na konferenciji za novinare pokazali krhotine raketa i bespilotnih letelica koje je Iran, kako tvrde, dopremao jemenskim pobunjenicima i kojima su napadani saudijski gradovi.

Iran se do oktobra nalazi pod embargom na uvoz oružja, u skladu sa Rezolucijom 2231 SB UN kojom je potvrđen međunarodni ugovor o iranskom nuklearnom programu, potpisan 2015.

Iz tog sporazuma su se SAD jednostrano povukle 2018. i pritom uvele teške sankcije Teheranu, podseća Rojters.

Vašington od početka godine poziva članice Saveta bezbednosti UN da podrže nastavak embarga.

Kako dodaje Rojters, Iran u Jemenu pomaže Hutije u njihovom sukobus provladinim snagama koje s druge strane od 2015. podržva vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Iran, međutim, negira da pobunjenim Hutijima šalje oružje.

#Iran

#SAD

#embargo