AKTUELNO

Oporavak Etiopljanina od korona virusa, za koga se veruje da ima vise od 100 godina, lekari smatraju "neverovatnim", navodi Bi-Bi-Si.

Porodica monaha Tilahuna Voldmajkla tvrdi da on ima 114 godina, što znači da bi bio najstariji čovek na svetu kada bi imao neki zvanični dokument koji bi to potvrdio.

Lekari inače ističu da su najranjivija grupa osobe starije od 80 godina, a ovaj stogodišnjak, monah etiopljanske pravoslavne crkve, otpušten je iz bolnice nakon manje od tri sedmice.

-Dok sam bio u bolnici molio sam se Bogu za zdravlje. Plakao sam i molio se da cela zemlja opet bude zdrava - rekao je vremešni monah Bi-Bi-Siju.

Tilahun je saznao da je pozitivan na koronavirus u sporadičnom testiranju koje je sprovedeno u njegovom komšiluku u Adis Abebi i primljen je u bolnicu pre nego što su se pojavili simptomi bolesti, što je medicinskom timu dalo mogućnost da ga proaktivno leči i pažljivo nadzire od samog početka.

Čim su se pojavili simptomi, dobio je kiseonik, antibiotik i deksametazon, jeftin i široko dostupan steroid za koji engleski istraživači navode da je za trećinu smanjio broj smrtnih ishoda teško bolesnih pacijenata.

Bolnica nije mogla da potvrdi da li starac zaista ima 114 godina, ali je po mišljenju medicinskog tima sigurno da je stariji od 100 godina. Lekari su procenili da je star 109 godina.

Kod kuće ga neguje unuk koji je izjavio da se njegov deda oseća i izgleda dobro uprkos godinama i da mu je jedino posle bolesti malo oslabio glas.

U Etiopiji je do sada potvrđeno 5.570 slučajeva, a preminulo je 94 osobe od posledica zaraze korona virusom.

#koronavirus

#monak