AKTUELNO

U Francuskoj se danas održava drugi krug lokalnih izbora za više hiljada opština i gradova koji je bio odložen zbog pandemije korona virusa.

Prvi krug izbora održan je 15. marta a odživ od 44,7 odsto biračca bio na rekordno niskom nivou.

Biraju se gradonačelnici i opštinski odbornici a na biralištima se primenjuju stroge higijenske mere. Obavezno je nošenje maski, održavanje distance od jednog metra između birača kojima je rečeno da na birališta ponesu sopstvenu olovku.

U Francuskoj je potvrđeno skoro 200.000 slučajeva korona virusa a preminula je 29.781 osoba. Ssirenje virusa značajno je usporeno prethodnih nedelja i postepeno su ukidane skoro sve restrikcije društvenih i poslovnih aktivnosti.

Iako fokusirani na lokalne stvari, izbori se smatraju ključnim pokazateljem raspoloženja građana uoči predsedničkih izbora u Francuskoj 2022. godine, ocenjuje AP.

Najveća bitka vodi se za Pariz čiji gradonačelnik predstavlja uticajnu figuru u francuskoj politici. Dosadašnja gradonačelnica An Idalgo iz redova Socijalističke partije u prednosti je nad konzervativnom kandidatkinjom Rašidom Dati.

Partija predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu, stara tri godine, još uvek nema jako lokalno uporište i nije kandidovala predstavnike u svim opštinama a na nekim instancama podržala je kandidate levice ili desnice.

#Francuska

#Izbori

#koronavirus