AKTUELNO

Lideri Sudana, Etiopije i Egipta postigli su dogovor da Etiopija ne počne da puni branu na Plavom Nilu, ako sporazum o tome ne bude postignut za dve nedelje.

To su saopštili Egipat i Sudan, dok je Etiopija, čiji su planovi za izgradnju ogromne brane na Plavom Nilu izazvali tenzije u regionu, potvrdila samo da su održani "plodonosni razgovori", uz pomoć Afričke unije, prenosi Rojters.

"Brana na Plavom Nilu, izvor najvećeg dela vode iz Nila, pruža svim zainteresovanim stranama priliku za neviđeni ekonomski rast i razvoj svih", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Etiopije, za koje nije jasno da li je izdato pre ili posle onlajn sastanka.

Iz kancelarije egipatskog predsednika Abdel Fataha al-Sisija je saopšteno da Etiopija neće unilateralno početi punenje brane, dok je sudanski premijer Abdala Hamdok naveo da su se lideri saglasili da nastave razgovore koji su suspendovani prošle nedelje.

Završetak izgradnje Velike etiopske brane, koja je godinama predmet sporenja sa Egiptom, planiran je za 2022. godinu.

Etiopija se nada da će tokom jula i avgusta zaustaviti 4,9 milijardi kubnih metara vode, što bi bilo dovoljno da sredinom 2021. uključi dve turbine.
Egipat već decenijama strahuje da bi polja uz Nil mogla da budu uništena sušom i da bi bunari mogli da presuše.
Sudan ima iste brige, ali vidi i prednosti, kao što su jevtina struja za razvojne projekte i smanjenje opasnosti od poplava.

#Egipat

#Reka

#nil