AKTUELNO

SAD su danas najavile vizne restrikcije sadašnjim i bivšim zvaničnicima Komunističke partije Kine (KPK) za koje se veruje da su odgovorni ili saučesnici u navodnom podrivanju visokog stepena autonomije Hongkonga ili ljudskih prava, saopštio je Stejt department.

Autonomija Hongkonga zagarantovana je kinesko-britanskom zajedničkom deklaracijom iz 1984. godine.Odredba se može odnositi i na članove porodica osoba odgovornih za optužbe da krše osnovne slobode u Hongkongu vršeći pritisak na lokalne vlasti da uhapse prodemokratske aktiviste i diskvalifikuju demokratske izborne kandidate.

U saopštenju se navodi da je KPK "pojačala napore da sruši visoki stepen autonomije Hongkonga", da nadgleda upravu Hongkonga i proizvoljno nametanuvši zakon o nacionalnoj bezbednosti te autonomne oblasti.

SAD pozivaju Kinu da ispuni ono na šta se obavezala deklaracijom, odnosno da će Hongkong "uživati visok stepen autonomije i da će ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu izražavanja i na mirno okupljanje, biti zaštićeni zakonom i da će ih vlasti u Hongkongu poštovati.

#SAD