AKTUELNO

Porodice tri radnika fabrike za preradu mesa u američkoj državi Ajova koji su preminuli od korona virusa tužili su Tajson fuds i najviše rukovodioce, navodeći da je kompanija rizikovala živote radnika i lagala da bi ih zadržala na poslu, iako je znala da je postala žarište.

U tužbi se navodi da je rukovodstvo znalo da se virus širi fabrikom za preradu svinejtine Vaterlu krajem marta ili početkom aprila, ali da je prikrila tu informaciju od zaposlenih i javnosti, prenosi AP.

Dodaje se da, dok se zaraza širila fabrikom, kompanija nije primenila bezbednosne mere i dozvolila da oboleli radnici ostanu na proizvodnoj liniji, dok je lažno uveravala zaposlene i javnost da je postrojenje bezbedno.

"Tajson je lažnim predstavljanjem imao nameru da zavara radnike i navede ih da ostanu na poslu upkos nekontrolisanom širenju krorona virusa i zdravstvenim rizicima povezanim sa procesom rada", navodi se u tužbi.

Fabrike za preradu mesa u SAD postale su žarišta korona virusa zbog uslova rada u kojima su hale prepune, zbog čega ih je nekoliko zatvoreno.

Zaražene su hiljade radnika, a nekoliko desetina ih je preminulo.

Do sada je tuženo još nekoliko kompanija, ali je tužba protiv Tajsona prva koju je podnelo više porodica žrtava.

#Fabrika

#Tužba

#koronavirus