AKTUELNO

Rasni neredi širom Amerike nastavljeni su i tokom pete noći protesta zbog ubistva Džordža Flojda. Zapaljene su vatre oko Bele kuće, pa je uveden policijski čas, piše Njujork tajms. Potpuni haos je u Filadelfiji. Uhapšena je ćerka gradonačelnika Njujorka.

Njujork tajms javlja da se protesti održavaju u 140 gradova u SAD, a policija je do sada uhapsila više od 4.000 ljudi.

Vlasti u Vašingtonu uvele su policijski čas, pošto brojne policijske snage ni posle nekoliko sati nisu uspele da zauzdaju učesnike protesta, okupljene oko Bele kuće.

Policija je, naime, u nedelju uveče ispalila suzavac blizu Bele kuće kako bi odvratila demonstrante koji su razbili prozore istaknutih zgrada, prevrnuli automobile i zapalili vatru. Pošto suzavac i pendreci nisu uspeli da obeshrabre demonstrante, uveden je policijski čas.

To, međutim, nije obeshrabrilo demonstrante koji su nastavili da pale vatre nedaleko od Bele kuće.

Foto: Tanjug AP/Evan Vucci

Foto: Tanjug AP/Evan Vucci

Jednako dramatično bilo je u Filadelfiji, gde su se demonstranti u nekoliko navrata sukobili sa policijom, a izgrednici su porazbijali i zatim opljačkali nekoliko velikih prodavnica.

Događaji u ovom gradu u prvi plan izbacili su duboke podele koje vladaju u vrhu vlasti, pa su lokalni zvaničnici veći deo noći, kako piše Filadelfija inkvajerer, proveli međusobno se optužujući ko je kriv zbog činjenice da su demonstracije dočekali nespremni.

Tokom nereda, iz vatrenog oružja ranjeno je najmanje 13 osoba, uključujući i dečaka od 12 godina, kojeg su u ruku pogodila dva metka.

Do kasno uveče po lokalnom vremenu, policija je uhapsila bezmalo 300 ljudi, od čega 66 zbog pljačke i četvoro zbog napada na snage reda.

U Bostonu, učesnici protesta zapalili su nekoliko policijskih automobila.

Nekoliko stotina građana održalo je mirne proteste u gradu Bostonu, uzvikujući "Bez pravde nema mira", "Životi crnaca su važni" i "Tišina je nasilje", dok su prolazili pored Gradske uprave i Botaničke bašte.

Prisustvo policije na gradskim ulicama je bilo smanjeno - i nije bilo nasilja poput onog koje je izbilo u nekoliko gradova SAD-a prethodnih dana.

- Ubijaju nas i dosta nam je toga - rekla je agenciji AP Mahira Luis, petnaestogodišnja devojčica koja je na proteste došla sa majkom.

- Svaki put kada kažemo da su životi crnaca važni - oni nas ućutkuju - rekla je Luis, dodajući da očekuje da će se stvari promeniti.

- Crnce više neće ubijati bez razloga -istakla je ona.

U Njujorku, policija je uhapsila Kjaru de Blasio, ćerku gradonačelnika najvećeg grada u SAD.

U Njujorku, policija je uhapsila Kjaru de Blasio, ćerku gradonačelnika najvećeg grada u SAD. Ona i još stotinjak ljudi odbili su da se sklone sa ulice, kada im je to naredila policija, javlja Njujork post.

Takođe u Njujorku, policajci su napali novinara Vol strit džurnala i u nekoliko navrata ga štitom udarili u glavu.

U Birmingemu u Alabami, demonstranti su srušili spomenik posvećen Konferderaciji.

Neredi su zabeleženi i u Detroitu, San Dijegu, Portlandu...

U Ouklendu pobegao tigar

Šerif u Ouklendu u Kaliforniji saopštio je da je, u vreme protesta u tom gradu, pobegao tigar.

Lokalni zoološki vrt je, pak, saopštio da su svi tigrovi na broju.

#SAD

#nemiri

'