AKTUELNO

Odlazak sirijskog predsednika Bašara al Asada sa vlasti više nije u središtu američke spoljne politike prema Siriji, izjavila je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli potvrdivši jasan zaokret u odnosu na prethodnu američku administraciju.

"Naš prioritet nije više da sedimo tamo i fokusiramo se na uklanjanje Asada, već da vidimo kako da se sredi situacija, sa kim da sarađujemo da promenimo nešto za ljude u Siriji", rekla je Hejli novinarima u četvrtak.

"Ne možemo da se fokusiramo nužno na Asada na način na koji je to činila prethodna administracija", rekla je ona, prenosi Rojters. Juče je i američki državni sekretar Reks Tilerson u Ankari poručio da će o dugoročnom statusu Asada "odlučivati sirijski narod".

Bivši američki predsednik Barak Obama rekao je još u avgustu 2011. godine da Asad mora da ode sa vlasti ali je do septembra 2015. godine njegova administracija ublažila stav kada je tadašnji državni sekretar Džon Keri tvrdio da Asad treba da ode, ali da će se o pitanju kada će se to dogoditi odlučivati u pregovorima.

#Bašar al Asad

#SAD

#Sirija

'