AKTUELNO

Nemačka će zbog pandemije korona virusa imati ; gotovo 100 milijardi evra manje prihoda od porez, procenio je danas ministar finansija Olaf Šolc.

- U poredjenju sa procenom iz oktobra, prihodi od poreza biće za 98,6 milijardi evra manji od očekivanih - istakli su u saopštenju stručnjaci ministarstva finansija i precizirali da će savezna država imati manje 44 milijardi evra, pojedinačne države 35 milijardi evra, a opštine 15,6 milijardi evra.

Prema novoj proceni, ukupni prihodi od poreza u 2020. godini biće 717,8 milijardi evra u odnosu na 799,3 milijardi evra prošle godine.

Nemačka će ove godine imati prvi put od finansijske krize 2009. manje prihode od poreza, ali se očekuje da će oni biti povećani naredne godine.

Vlada u Berlinu je suspendovala ograničenje na javni dug i planira 156 milijardi evra novih zajmova, a sve u cilju podrške privredi u doba krize.

Nemačka vlada predvidja da će u ovoj godini biti istorijska recesija od 6,3 odsto zbog uvodjenja restriktivnih mera u borbi protiv pandemije korona virusa.

#Nemačka

#Porez

<
'