AKTUELNO

Stalni predstavnik Velike Britanije u EU Tim Barou uručio je predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku pismo u kojem obaveštava Evropsku uniju o nameri Britanije da napusti taj blok.

Barou je lično predao pismo premijerke Tereze Mej na šest strana predsedniku Evropskog saveta u Briselu, čime je i zvanično počeo proces izlaska te zemlje iz Unije posle 44 godine članstva.

Time je pokrenula član 50 Lisabonskog ugovora, i početak dvogodišnjeg procesa pregovora do izlaska Britanije iz EU što bi trebalo da bude gotovo do 2019. godine. U isto vreme kada je predato pismo, Mejova je obavestila poslanike Britanskog parlamenta da je pokrenut član 50 i da Britanija napušta Evropsku uniju.

Prvi dan veoma teškog puta

Glavni predstavnik Evropske unije u pregovorima o izlasku Velike Britanije Majkl Barnier izjavio je da "je danas prvi dan veoma teškog puta". Barnier je na Malti u trenutku kada je britanska premijerka zvanično pokrenula dvogodišnje pregovore o izlasku te zemlje iz EU na osnovu člana 50 lisabonskog sporazuma, prenosi Rojters. Barnijer, koji je bio na sastanku sa premijerom Malte Džozefom Muskatom, rekao je novinarima da je to "ključni momenat" za EU, i da je važno postići "fer dogovor" ne samo po pitanju Bregzita već i za dugoročnu budućnost same EU.

- Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Evropske unije - rekla je Mejova, prenosi AP. Premijerka je pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi se osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju. Britanija će, kako je dodala, ostati posvećen partner Evrope.

Ovaj postupak usledio je posle referenduma u junu prošle godine kada je većina glasala za izlazak iz EU.

Nemačka: Biti blizak prijatelj nije kao biti deo porodice

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu navodi da će Britanija ostati "blizak partner i prijatelj" te zemlje, uprkos odluci da napusti Evropsku uniju, ali da "biti blizak prijatelj nije isto kao i biti deo porodice". Bio je "izazov" za Britaniju da odluči da se odvoji usred "nesigurnosti i nemira" u svetu. Kako je saopšteno, primarni cilj pregovora biće svođenje nesigurnosti za građane, ekonomiju i EU na minimum.

#Britanija

#EU

'