AKTUELNO

Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svetu je veoma nestabilna.

Evropska komisija pozvala je zemlje EU i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremneo ograničenje putovanja u zemlje članice.

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primenjuje se na spoljnim granicama EU obuhvatajući i zemlje Šengena koje su van EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska).

Iz Komisje poručuju da je bez obzira na prvobitne korake država članica EU ka popuštanju mera protiv COVID-19, situacija i dalje krhka kako u Evropi tako i širom sveta.

Komesarka za unutrašnje poslove llva Johanson ponavlja da je neophodan koordinisan i postepeni pristup za funkcionisanje šengenskog bezviznog prostora.

- Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće da se postepeno ukinu pre nego što uklonimo ograničenja na spoljnim granicama i obezbedimo pristup građanima koji ne dolaze iz EU - poručila je komesarka Johanson.

Komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje korona virusa.

- Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mere ukidaju u različitim fazama - rekao je Šinas.

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocenjuju da delovanje na spoljnim granicama može biti delotvorno samo ako ga sprovode sve države EU i šengenske države na svim granicama.

Evropska komisja je u okviru mera za zaustavljanje širenja COVID-19 16. marta prvi put pozvala članice EU i šengen zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mera produžena je 8. aprila na dodatnih 30 dana.

#Evropska komisija

#Putovanja

#datum

#evropska unija

#granice

#koronavirus

<
'