AKTUELNO

Vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker ocenio je da Kina i Rusija širenjem dezinformacija o virusu Kovid-19 pokušavaju da ugroze globalnu bezbednost.

On je tokom telekonferencije održane u sredu o globalnoj saradnji, širenju dezinformacija i pandemiji novog korona virusa rekao da te dve zemlje pri tome odvlače pažnju od traženja rešenja za pandemiju.

Riker je, govoreći o uticaju Rusije i Kine na prostoru zapadnog Balkana, rekao da su SAD primetile i pre pandemije da te dve zemlje širenjem dezinformacija pokušavaju da šire uticaj. 

Specijalna izaslanica i koordinator Centra za globalnu koordinaciju Lea Gabrijel smatra da se ruska propaganda širi u sredinama gde ne postoje pune informacije i gde vlada polovično znanje i što olakšava nametanje iskrivljene interpretacije stvarnog stanja.

Kada se radi o Kini, Gabrijel kaže da je zadatak kineske propagande da ubedi svet da pandemija uopšte nije stigla iz Kine, čime se promoviše lažna teorija američke zavere protiv Kine, odnosno da je virus unesen u Kinu prilikom posete američkih vojnika Vuhanu prošle jeseni.

"Namera je, očigledno, nanošenje štete američkom ugledu širom sveta", rekla je ona.

#Filip Riker

#Informacije

#Kina

#Rusija

#koronavirus

<
'