AKTUELNO

Iako se približava vreme letnjih odmora, turističke agencije u Austriji se nalaze pred zatvaranjem. Udruženje turističkih agencija Austrije (OeRV) upozorava da može doći do talasa stečaja turističkih agencija, koje su pogođene aktuelnom pandemijom korona virus.

"Otvaranje agencija trenutno nema nikakvog smisla. Posao koje imaju trenutno agencije može da se obavi u okviru skraćenog radnog vremena, od kuće", ukazuje predsednik udruženja Jozef Peterlajtner. 

Rekao je da se trenutno storniraju putovanja, da neki klijenti promene uplaćeni termin, ali da gotovo da nema novih uplaćenih aranžmana. Turističke agencije, prema njegovim rečima, trenutno imaju samo skupe troškove osoblja, skupe kirije, a moraju i da vrate uplaćeni novac. Pre izbijanja krize mnogo je aranžmana već uplaćeno i kaparisano, naveo je on. 

"Do korona virus krize već je gotovo 50 odsto letnjih odmora bilo kaparisano, po ukupnom obrtu radi se o svoti blizu jedne milijarde", objasnio je Peterlajtner, dodajući da sada agencije moraju da vraćaju uplaćeni novac jer još nema mogućnosti za putovanje.

Zbog toga zahteva hitnu finansijsku podršku države. 

"Ovaj sektor na jednoj strani treba obeštećenje za već pružene usluge koje nisu realizovane, a onda i finansijsku pomoć za pokrivanje tekućih troškova", objasnio je on. Ukoliko kriza bude trajala još duže onda je neophodno produžiti pravila o skraćenom radnom vremenu. 

Turističke agencije se sada nadaju da će kod njih mnogi Austrijanci kupiti aranžman za letovanje u Austriji. 

#Austrija

#Turizam

#stečaj

<
'