AKTUELNO

Americcki državni tužilac Vilijam Bar naložio je saveznim tužiocima širom SAD da otkriju sve restriktivne mere, uvedene zbog korona virusa, na saveznom nivou i na nivou drzzava, koje bi mogle da predstavljaju krssenje ustavnih prava i gradjanskih sloboda pojedinaca.

U dopisu američkim advokatima navodi se da bi šef odeljenja za građanska prava Ministarstva pravde i američki advokat za istočni okrug Mičigena trebalo da koordinišu napore Ministarstva pravde za nadgledanjem politika na državnom i lokalnom nivou i da preduzmu akcije, ukoliko bude potrebno, preneo je sinoć AP.

Navodi se da ukoliko državna ili lokalna uredba prelazi granicu odgovarajućeg ovlašćenja za sprečavanje širenja korona virusa i preraste u kršenje prava garantovanih zakonom i ustavom, Ministarstvo pravde bi moglo da ima obavezu da reši to prekoračenje nadležnosti na saveznom sudu, prenosi AP.

Bar je u jednom intervjuu prošle nedelje rekao da bi Ministarstvo pravde moglo da podrži pravnu akciju protiv saveznih drzžva koje uvode stroge mere dok broj slučajeva korona virusa opada.

On smatra da postoji osnova za mere socijalnog distanciranja, koje su na snazi, ali je upozorio da bi povećanu zabrinutost mogla da izazove preduga primena restriktivnih mera.

On je dodao da SAD moraju da pronadju način da omoguće preduzećima da se adaptiraju i ponovo počnu da rade.
Više od milion ljudi zaraženo je korona virusom u SAD, dok je 56.387 osoba preminulo, podaci su sajta Worldometers.

#SAD

#koronavirus

<
'