AKTUELNO

Nošenje maski će postati obavezno u Rumuniji u zatvorenim prostorima i u javnom prevozu počev od 15. maja, izjavio je danas predsednik Klaus Johanis koji je najavio ublažavanje mera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Obavezno nošenje maski će nesumnjivo biti na snazi do sledeće godine "kada će pandemija biti pod kontrolom i više neće biti rizika od zaraze", rekao je Johanis nakon sastanka sa članovima vlade.

U Rumuniji je do danas registrovano 9.700 zaraženih korona virusom, a 512 osoba je umrlo od posledica bolesti.

Prema rečima rumunskog predsednika, ograničenja vezana za kretanje, uvedena sredinom marta, neće biti na snazi kada istekne vanredno stanje 15. maja.

"Od tog datuma ćemo moći da se krećemo bez prethodnog prijavljivanja gde i zašto idemo", dodao je on.

Rumuni sada mogu da se kreću ukoliko idu na posao, u kupovinu neophodnih namirnica ili ako idu kod lekara ili kod starih roditelja, ali uz potvrdu.

"Život se neće vratiti u normalu kakvu smo poznavali pre ove pandemije", upozorio je Johanis, precizirajući da ovo popuštanje treba da prati "velika odgovornost prema ugroženim osobama".

Đaci i studenti će sačekati još nekoliko dana do odluke o tačnom datumu povratka u učionice, a "konkretan plan" se očekuje narednih dana, kao i mere za pokretanje privrede.

Dok je gotovo polovina preduzeća smanjila ili obustavila rad, proizvodjač automobila Dačija juče je ponovo pokrenuo proizvodnju.

#Rumunija

<
'