AKTUELNO

Direktor Tesline jedine preostale laboratorije - Vordenklif Mark Alesi pozvao je danas sve poštovaoce Nikole Tesle da samoizolaciju iskoriste na najbolji način, upravo kao što je to i Tesla učino 1874. za vreme epidemje kolere od koje je umalo stadao, priključe se Tesla LEGO izazovu i osvoje nagrade od 500 do 1.000 dolara.

Teslin naučni centar Vordenklif (TSCW) pokrenuo je "Teslin LEGOŽ Challenge", program koji će ljudima svih uzrasta tokom krize COVID-19 pružiti motivaciju - da od LEGO kockica ili sličih naprave kopiju Vordenklifa, jedine postojeće Tesline laboratorije i osvoje nagrade od 500 i 1.000 dolara, rekao je Alesi za Tanjug. 

Učesnici podeljeni u nekoliko kategorija od 12 godina na više, fotografijie ili video zau u TSCW i sve oni će biti prikazani u vrituelnoj galeriji, kako bi ljudi širom sveta mogli da glasaju i izaberu najbolju. 

Deca i tinejdžeri koji dobiju najviše glasova osvojiće nagpis svoje replike Teslinog tornja (1901-1917) izrađene od kockica treba da pošaljradu od po 500 dolara, a odrasli 1.000. 

Program se završava 30. aprila, glasanje će biti do 7. maja a pobednici biti objavjeni 8. maja.

Alesi je podstio da je i globalno gledano značao je jednog od najuticajnijih pronalazača u istoriji. Vordenklif je dizajnirao renomirj Vordenklifa istorijski ogroman. Kao poslednja Teslina laboratorija, svedočanstvani arhitekta Stanford Vajt i predstavlja Teslin bežični odašiljč sa 18 spratova, prepoznatljiv širom sveta kao simbol inovacije i tehnološkog napretka.

 "Nikola Tesla umalo je umro za vreme epidemije 1874. godine. Pošto se oporavio, porodica ga je poslala u planine u samoizolaciju da se oporavi. Tokom tog perioda izolacije, mladi Tesla čitao je dela Mark Tvena, šetao se prirodom i izmislio neke neverovatne stvari", navodi Mark Alesi i podseća da mu je Mark Tven kasnije, kada je stigao u Ameriku postao prijatelj, i to pravi. Prema Alesijevim rečima, Teslin LEGO izazov motiviše sve ljude da tokom pandemije uče iz Teslinog iskustva i istorije, a virtuelne aktivnosti pružaju zanimljiv, obrazovni i kreativan projekat i za cele porodice.

#Nikola Tesla

#Takmičenje

#Toranj

<
'