AKTUELNO

Prema poslednjim informacijama, u pucnjavi ispred zgrade britanskog parlamenta, stradalo je pet osoba, dok je najmanje 20 povređeno.

Evropski lideri izrazili su podršku i solidardnost sa Velikom Britanijom, nakon dva napada ispred britanskog parlamenta, a bivši britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da nikada neće pobediti oni koji "varvaskim metodama" pokušavaju da napadnu demokratiju te zemlje.

- Moje misli su sa porodicama povređenih i ubijenih. Oni koji pokušavaju da napadnu našu demokratiju tim varvarskim metodama nikada neće pobediti - naveo je Kameron na svom nalogu na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom nalogu na Tviteru napisao je da su njegove misli sa žrtvama napada u Vestministeru.

- Evropa stoji čvrsto sa Velikom Britanijom protiv terorizma i spremna je da pomogne - poručio je Tusk.

Nemačka kancelarka Angela Merkel navela je u saopštenju da je s tugom primila vest o današnjem incidentu u Londonu i poručila da su njene misli sa njenim "britanskim prijateljima i svim građanima Londona", naročito onima koji su povređeni tom prilikom.

- Želim da kažem u ime Nemačke i njenih građana: stojimo črvsto i odlučno na strani Velike Britanije u borbi protiv svih oblika terorizma - poručila je Merkel.

Oglasio se i francuski predsednik Fransoa Oland, koji je izrazio zabrinutost zbog terorističkih napada, preneo je AP.

- Francuska, koja je bila meta teških napada u poslednje vreme, zna da britanski narod danas pati - rekao je Oland novinarima tokom posete francuskom gradu Vilpentu.

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je danas telefonom sa britanskom premijerkom Terezom Mej o događajima u centru Londona, koji britanska policija tretira kao "teroristički incident".

Američki državni sekretar Reks Tilerson je osudio napad ispred britanskog parlamenta i izrazio saučešće porodicama nastradalih.

#Angela Merkel

#Donald Tusk

#Fransoa Oland

#London

#Napad

#Terorizam

'