AKTUELNO

Ekonomisti "Morgan Stenlija" i "Goldman Saksa" ocenjuju da će pandemija virusa korona naneti veću ekonomsku štetu SAD-u nego što se ranije očekivalo, upozoravajući na potencijani katastrofalan pad američke proizvodnje u drugom kvartalu i dublju globalnu recesiju.

Tim ekonomista "Morgan Stenlija", sa Elen Zentner na čelu, naveo je u izveštaju upućenom klijentima u nedelju, da sada predviđa pad američkog bruto domaćeg proizvoda od čak 30,1 odsto u tromesečju april-jun, prenosi agencija "Blumberg".

To će podići stopu nezaposlenosti na prosečno 12,8 procenata u tom periodu, dodaje se u njihovom izveštaju.

Analitičari "Goldman Saksa", koje predvodi Jan Hacijus, objavili su da sada prognoziraju pad svetske privrede za oko jedan odsto u ovoj godini, što bi bilo čak više od onog zabeleženog 2009. godine tokom globalne finansijske krize.

Oni su ranije već projektovali pad američke proizvodnje od 24 procenta u idućem kvartalu. Ove katastrofične prognoze dveju najvećih banaka na Volstritu pojačavaju strah od ekonomske depresije.

Analitičari "Morgan Stenlija" su u odvojenom saopštenju ipak naveli da bi trajniji privredni pad trebalo da bude izbegnut s obzirom na fiskalne i monetarne mere kojima kreatori politika u državama sveta reaguju na aktuelnu krizu.

I "Morgan Stenli" i "Goldman Saks" predviđaju početak ekonomskog oporavka u trećem kvartalu, mada će situacija ostati izložena rizicima, dodaje "Blumberg".

#BDP

#SAD

#koronavirus

'