AKTUELNO

Cela Italija od danas je crvena zona zbog širenja koronavirusa.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je juče da će mere koje su uvedene na severu Italije zbog korona virusa od danas biti proširene na celu zemlju.

Konte je novinarima rekao da se ispostavilo da mere koje su u većem delu severne Italije uvedene zbog neprekidnog širenja virusa nisu dovoljne i da će biti proširene na celu zemlju od sutra.

"Ostanite kod kuće", rekao je Konte prenosi Rojters.

Konte je naveo da će na celu zemlju biti proširena ograničenja vezana za putovanja i druge stroge zabrane u vezi za javnim zdravljem, dodajući da će te mere važiti do 3. aprila.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Dekret italijanske vlade koji će od sutra stupiti na snagu predviđa da će oko 60 miliona građana te zemlje do 3. aprila moći da putujuju samo iz poslovnih razloga ili u hitnim slučajevima.

Sve školske ustanove koje su na nivou cele Italije prošle nedelje zatvorene do 15. marta, ostaće zatvorene do 3. aprila, dodaje Rojters.

"Prava odluka danas je da ostanete u svojim kućama. Naša budućnost i budućnost Italije je u našim rukama. Te ruke danas moraju da budu odgovornije nego ikada ranije", poručio je Konte na konferenciji za novinare.

Konte je dodao da će sva javna okupljanja biti zabranjena, kao i da će biti odloženi svi sportski događaji, uključujući i utakmice fudbalske prve lige - Serije A.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Kako prenosi AP, novinari su premijera upitali i kakve će mere biti preduzete po pitanju sve češćih okupljanja mladih u parkovima posle uvođenja restrikcija na severu zemlje 21. februara.

- Taj noćni život...ne možemo to više da dozvoljavamo - odgovorio je Konte.

#Italija

#koronavirus

'