AKTUELNO

Predstavnici centralnih banaka i ministri finansija G7 saopštili su danas ;da su spremni da preduzmu odgovarajuće mere, uključujući i fiskalne gde je neophodno, kako bi pomogli u odgovoru na korona virus i podržali svetsku ekonomiju.

U zajedničkoj izjavi posle hitnog konferencijskog poziva, ministri su rekli da će iskoristiti "sva prikladna politička sredstva" da postignu jak održiv rast i sigurnost protiv rizika širenja koronavirusa, koji izaziva strah od svetske recesije. ;

"Imajući u vidu moguće uticaje COVID-19 na svetski rast, ponovo potvrdjujemo odlučnost da ćemo iskoristiti sva politička sredstva kako bismo postigli jak održiv rast i zaštitu protiv rizika", navodi se u izjavi zemalja G7 (SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan).

Tržišta su tražila snažan odgovor centralnih banaka koji bi uključivao koordinisano sniženje stopa. ;

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je juče da bi koronavirus, koji je otkriven u Kini, ali koji se do sada proširio na 60 država u Evropi, SAD, Latinskoj Americi ; i drugim delovima Azije, mogao da prouzrokuje pad svetske ekonomije prvi put nakon medjunarodne finansijske krize pre više od jedne decenije.

OECD je smanjila svoje prognoze za globalni rast u 2020. godini za pola procenta, na 2,4 odsto, najavljujući da bi ta cifra mogla da padne čak i na 1,5 odsto što bi bio najsporiji rast od 2009. godine.

#koronavirus

'