AKTUELNO

U Evropskoj komisiji kažu da u potpunosti podržavaju Grčku kad je reč o njenim aktivnostima povodom obnovljenog pritiska migranta na tursko-grčkoj granici.

U Briselu kažu da ne mogu da potvrde navode o ubistvu jednog migranta i poručuju da veruju da grčke vlasti reaguju na odgovarajući način.

"Izazovi sa kojima se Grčka suočava su i naši evropski izazovi", kažu u Komisiji.

U Briselu je najavljeno da će predsednici Evropske komisije, Saveta i Parlameta sutra obići kopnenu granicu Grčke i Turske i da će razgovarati sa grčkim vlastima.

Osim razgovora o podršci Grčkoj u ljudstvu i fondovima za granične prelaze, EU zvaničnici će sa premijerom Grčke Micotakisom razmotriti i odluku Atine o jednomesečnoj suspenziji podnošenja zahteva za azil.

Pošto je Turska dozvolila hiljadama migranata iz Sirije da stignu do granica EU, u Evropskoj komisji ne žele da daju ni političke, a ni pravne ocene o tome da li se tu možda radi o kršenju Sporazuma o zaustavljanju migrantskog talsasa koji su EU i Ankara postigle 2016. godine.

"Mi poštujemo Sporazum potpisan sa Turskom i smatramo da i Turska treba da ga se u potpunosti pridržava", kaže portparol EU Peter Stano.

On navodi da su čelnici EU u kontaktu sa najvišim zvaničnicima Turske u cilju "vraćanja u normalu" primene Sporazuma o migrantima.

U Briselu se navodi da Sporazum između EU i Turske podrazumeva fond od 6 milijardi evra za pomoć izbeglicama, od čega je 4, 7 milijardi locirano, a 2,3 miljarde već isplaćene.

#Evropska komisija

#Migranti

'