AKTUELNO

Pre nekoliko je dana strašna tragedija potresla Australiju. Nekadašnji ragbista Rovan Bakster zapalio je auto u kojem je bila njegova žena sa troje male dece. Deca su živa izgorela u porodičnom vozilu, dok je majka Hanah Klark preminula kasnije u bolnici. Bakster se ubio pored auta.

Foto: Printscreen YouTube/ Nine News Australia

Mediji u Australiji navode da se iza tog strašnog čina stajalo višegodišnje zlostavljanje supruge koja je u decembru odlučila zlostavljaču reći dosta, ali on to nije želeo da prihvati.

Lokalnim medijima policija je potvrdila da je od decembra u više navrata intervenisala zbog nasilja u porodici.

Nije ju tukao pa nije mislila da se radi o porodičnom nasilju

Kako je u intervjuu za 9news ispričala Manja Valej, prijateljica ubijene Hane Klark, Hana godinama nije bila svesna da zlostavljanje nisu samo udarci.

"Znala mi je da kaže da je nije udario, ali sve ono što je radio je bilo zlostavljanje. Ja radim u tom sektoru već godinama, pomažem zlostavljanim ženama, htela sam da joj pomognem. Objasnila sam joj šta je sve zlostavljanje...

Suprug ju je stalno optuživao da ga vara, pod kontrolom je držao njene profile na društvenim mrežama, vređao ju je, i to na jako ružan način. Znao je da joj kaže: 'Pogledaj svoj stomak, odvratan je'", ispričala je Valej.

Foto: Facebook.com/Hana Bakster

Otkrila je da je Bakster pretio da će ubiti najstarije dete, koje je Hanah imala iz ranije veze. Pretio je i da će povrediti njihovu decu ako se ona odbije da ima seks sa njim.

Takođe, nije joj dao da ide u teretanu, u kojoj je bila trener, da nosi kratke pantalone da ne bi bila privlačna drugim muškarcima.

"Bila je emocionalno, seksualno, finansijski zlostavljana. Ali nije bila svesna da se radi o zlostavljanju. Seksualno je bila zlostavljana svakog dana. Ako je odbila seks, nije kaznio samo nju nego i decu. Uvek mi je govorila da je nikad nije udario. Ali kroz naše razgovore shvatila je na kraju da je to što joj on radi zlostavljanje. Odlučila je da ga ostavi", priča Valej.

Ostavila ga je pre dva i po meseca

Hana Klark je 5. decembra napustila je Rovana Bakstera. Nekoliko meseci kasnije ubio je nju, decu i sebe. "Ja sam jaka žena. Neću samo sediti i plakati nad sobom niti ću ikad više dozvoliti da me neko maltretira. Neću pričati s ljudima koji mi diktiraju što da radim. Ja nisam žrtva, ja ću preživeti. Kontrolišem svoj život i ne postoji ništa što ne mogu da uradim", napisala je nedugo pre smrti Hana na svom Instagram profilu.

#Australija

'