AKTUELNO

Abdulah Muhamed, koji sa porodicom živi u ratnoj zoni u Siriji, našao je jedinstven način da se njegova ćerka izbori sa vazdušnim napadima i strahom - naučio je trogodišnju devojčicu da se smeje bombama, praveći se da igraju igru.

Na snimku koji je obišao svet, trogodišnja devojčica Salva smeje se sa svojim ocem kada čuje eksploziju.

"Da li je to avion ili bomba", pita otac devojčicu, a nakon eksplozije se oboje smeju."Da li ti je smešno", pita otac, na šta devojčica, uz dečji smeh, odgovara - "Da, smešno mi je".

Abdulah u razgovoru za BBC objašnjava da je to njegov način da pomogne ćerci da podnese život u ranoj zoni, bombardovanje, avione i strah.

Priča da se njegova ćerkica pre dve godine uplašila kada su deca za vreme Bajrama palila vatromete, da joj je tada objasnio da se oni samo igraju i da nema čega da se plaši, nakon čega su se smejali.

"Koristio sam taj metod dugo, tokom vazdušnih napada, ali tada je bila mala. Sada je starija i razume šta su avioni i bombe... Ali kada vidi mene da se kontrolišem i smejem, i ona se smeje... Sada, kada znam da će da usledi vazdušni udar, uzmem telefon i kažem joj da dođe, da se snimamo... Pretvorim sve u igru, kako se ne bi plašila. Jer, ako vidi da se njena mama plaši, da se njen otac plaši, i ona će biti uplašena", kaže Abdulah.

Video, koji je snimljen u Sarmadi, gradu u blizini sirijke granice sa Turskom, obišao je svet i pokazuje surovost rata, ali i veličinu ljubavi.

#Rat

#Sirija

#devojčica

'