AKTUELNO

Ugledni turski filantrop i biznismen Osman Kavala ponovo je uhapšen zbog navodne povezanosti sa neuspelim državnim udarom 2016. godine i to se dogodilo samo nekoliko sati nakon što ga je sud oslobodio optužbi za terorizam i naložio njegovo puštanje iz zatvora nakon 840 dana.

Kancelarija tužilaštva u Istanbulu saopštila je da planira da se žali na presudu kojom je Kavala oslobođen krivice po optužbi za učešće u antivladinim protestima.

Nakon odluke suda da ga oslobodi, tužilaštvo je naložilo da on bude zatvoren u odvojenoj istazi u vezi sa državnim udarom.

Sud u Istanbulu oslobodio je danas optužbi devet vodećih turskih aktivista civilnog društva, među kojima je Osman Kavala, zbog njihove navodne uloge u protestima protiv vlade.

Aktivisti su optuženi za organizovanje antivladinih protesta u pokušaju zbacivanja vlade 2013. godine.

Kritičari su suđenje protiv 16 aktivista ocenili kao pokušaj vlade da se obračuna sa glasovima opozicije i kriminalizuje masovne antivladine proteste.

Kavala je više od dve godne u zatvoru, a Evropski sud za ljudska prava u decembru je pozvao da se on pod hitno pusti na slobodu, navedeći da ne postoji osnovana sumnja da je počinio neko krivično delo.

Kavali i još dvoje optuženih pretile su doživotne kazne zatvora bez mogućnosti za uslovnu kaznu, dok su drugi aktivisti optuženi da su im pomogli u pokušaju da zbace vladu kroz organizovanje protesta.

Nekoliko dana nakon što je Kavala uhapšen, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao ga je "turskim Sorošem", jer on, kao i americki milijarder Džordž Soroš, finansira organizacije za građanska prava.

#Turska

'