AKTUELNO

Demonstranti okupljeni ispred konzulata Holandije u Istanbulu na kratko su danas skinuli zastavu Holandije sa zgrade i umesto nje stavili tursku zastavu, javlja izveštač AFP.

Demonstranti su se okupili u znak protesta jer je Holandija odbila da dozvoli turskoj ministarki za porodicu Fatmi Betul Sajan Kaji da održi predizborni skup u Roterdamu.

Foto: Tanjug AP

Ministarka za porodicu sprečena je da uđe u konzulat Turske u Roterdamu, zbog čega je ona na Tviteru napisala da se svet mora zauzeti stav u ime demokratije i protiv ovog fašističkog akta dok je bila na putu prema nemačkoj granici, dodavši da se takvo ponašanje prema "ženskom ministru" nikada ne može prihvatiti.

Ona je proglašena nepoželjnom i privedena kako bi je sprecili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u Roterdamu.

Foto: Tanjug AP

Kao odgovor na to, Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da holandski ambasador u Ankari ne mora da se vraća "još neko vreme" sa odsustva.

Foto: Tanjug AP

Holandija, kao i Nemačka i Austrija, zauzela je stav da ne dozvoljava turskim političarima da održavaju mitinge na svojoj teritoriji u cilju skupljanja podrške za predstojeći referendum u aprilu na kome predsednik turske Redžep Tajip Ergodan želi da proširi svoja ovlasćenja, što je izazvalo oštre reakcije turskih zvaničnika.

Ulazi i izlazi u holandsku ambasadu u Ankari i konzulat u Istanbulu zatvoreni su iz bezbednosnih razloga, saopštio je zvaničnik turskog ministarstva spoljnih poslova.

Slične mere predostrožnosti su preduzete i ispred rezidencije holandskog ambasadora kao i kuće otpravnika poslova.

Pred kozulatom Holandije u Istanbulu od jutros kampuju ljuti demonstranti, koji su čak nakratko skinuli zastavu Holandije sa zgrade i umesto nje stavili tursku zastavu.

Turska je juče pozvala zamenika holandskog ambasadora u Ankari na razgovor u Ministarstvu spoljnih poslova, u znak protesta zato što je holandska vlada zabranila da avion sa šefom turske diplomatije sleti u Roterdam radi mitinga uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi. Ambasadoru je poručeno da ne mora "još neko vreme" da se vraća.

#Holandija

#Odnosi

#Turska

'