AKTUELNO

Saradnici američkog predsednika Donalda Trampa žele da bude imenovan visoko rangirani zvaničnik koji bi nadgledao pregovore sa Moskvom o nuklearnom naoružanju, piše američki portal Politiko, uz ocenu da je ta inicijativa usmerena na odlaganje Trampove odluke o produženju poslednjeg velikog sporazuma sa Rusijom o kontroli naoružanja, START-3.

Taj zvaničnik bi delovao kao specijalni izaslanik, a njegov glavni zadatak bio bi da vodi pregovore o kontroli naoružanja.

Dok bi njegov glavni partner u pregovorima bila Moskva, Tramp bi mogao da insistira da izaslanik preuzme na sebe još teži zadatak, da ubedi Kinu da se uključi u takve razgovore, navodi Politiko.

"Američka amdministracija do sada nije pronašla nikoga ko bi bio voljan da preuzme tu poziciju", rekli su za Politiko neimenovani bivši zvaničnici Bele kuće, ističući da potraga traje od kraja prošle godine.

Sporazum START-3 ističe 5. februara naredne godine, a Tramp još nije odlučio da li će da potpiše produžetak tog ugovora o smanjenju nuklearnog naoružanja.

#Amerika

#Moskva

'