AKTUELNO

Zakon o pravu na eutanaziju pod strogim uslovima prošao je u utorak prvu prepreku u španskom parlamentu uprkos protivljenju Katoličke crkve i desnice, što predstavlja veliku pobedu za vladajuće socijaliste koji su taj zakon obećali pre dve godine, prenosi portal Seebiz.

Predsednica parlamenta Meritkseel Batet je izjavila da se sada razmatra plan prihvatanja zakona.

O tekstu zakona će se sada raspravljati, a nakon toga sledi izjašnjavanje, što će trajati mesecima.Plan je podržala stranka Građani desnog centra i niz manjih stranaka.

"Španija je učinila odlučan korak u korist priznanja prava na dostojnu smrt", napisao je na Tviteru socijalistički premijer Pedro Sančez koji je u januaru oformio novu koalicionu vladu sa radikalnom levicom Podemos.

Ovo je treći put od 2018. da socijalisti predaju taj prijedlog zakona.Tekst zakona predviđa da osoba koja boluje od teške neizlečive bolesti može primiti pomoć da umre ukoliko je to tražila, kako bi se izbegla nepodnošljiva patnja.

Molba mora biti napisana i ponovljena 15 dana kasnije, a potrebno je da je prihvatite dva lekara i razmotri povereništvo.Pravo na prigovor savesti je predviđeno za zdravstvene profesionalne radnike koji odbijaju da učestvuju u eutanaziji.

"Ovoga puta se nadamo da će zakon biti prihvaćen i stupiti na snagu krajem godine", kaže lekar Fernando Marin iz udruženja Pravo na dostojnu smrt.

Trenutno se pomoć u suicidu kažnjava od dve od 10 godina zatvora, a kazna može biti smanjena ukoliko je bolesnik patio od teške bolesti i tražio je pomoć za okončanje muka.

Rasparava o zakonu se dešava 22 godine nakon smrti Španca Ramona Sampedra, tetraplegičara od 25. godine, koji je zatim proveo sledećih 29 godina tražeći pravo na eutanaziju.

#eutanazija

#Španija

'